Processen
Klicka på bilden för mer info
Steg 1: Labbet
Labbet
Det är här allting börjar. En liten mängd mycel eller vävnad utökas i en sk "flytande kultur" som senare tillsätts till någon form av sädeslag. I säden får mycelet växa, tills allt är täckt och då är det dags för svampen att vandra vidare till nästa steg.
Steg 2: Pastörisering
Pastörisering
För att utöka svampen behöver vi först ta bort eventuella orenheter som kan finnas i det näringsberikade sågspånet sedan tidigare. Detta görs genom att "sterilisera" sågspånet i en form av högpastörisering, där i princip alla oönskade organismer dör.
Steg 3: Inkubering
Inkubering
När mycelet har lagts in i påsen med det näringsberikade sågspånet behöver det få växa till sig i värme och mörker, med en hög koldioxidhalt. Denna tillväxt kan variera från 2 veckor till 3-4 månader beroende på vilken sorts svamp det är.
Steg 4: Fruktning
Fruktning
I det sista stadiet är hela påsen täckt av mycel och den är redo att "frukta" och bli till det som vi i folkmun kallar svamp. Detta görs genom att utsätta mycelet för ljus och syre.
För att få välutvecklade fruktkroppar (färdiga svampar) regleras förhållandet i rummet så att fukt, temperatur och koldioxid ligger på de nivåer som svampen behöver för att växa bra.
För att få välutvecklade fruktkroppar (färdiga svampar) regleras förhållandet i rummet så att fukt, temperatur och koldioxid ligger på de nivåer som svampen behöver för att växa bra.
Steg 5: Skörd
Skörd
När svampen har tillåtits växa under rätt förhållanden är det dags för skörd.
Olika sorters svamp plockas på olika sätt. Ostronskivling t.ex. skördas genom att vrida hela klustret så att allting lossnar på en gång medan många andra svampar måste plockas en och en.